Waarom goud en zilver altijd waardevol blijven

  • Hilbrand
  • Geen reacties

Goud en zilver hebben door de geschiedenis heen hun waarde behouden, ongeacht economische omstandigheden. Deze edelmetalen worden al duizenden jaren gebruikt als een vorm van valuta en zijn nog steeds populair als een veilige haven voor beleggers in tijden van economische onzekerheid. Hun intrinsieke waarde en beperkte aanbod maken ze tot aantrekkelijke investeringen.

Een van de redenen waarom goud kopen een populaire keuze blijft, is omdat het een tastbare vorm van rijkdom vertegenwoordigt. In tegenstelling tot fiatgeld, dat kan worden bijgedrukt door centrale banken, is de hoeveelheid goud beperkt. Dit zorgt ervoor dat goud zijn waarde behoudt, zelfs in tijden van inflatie of economische crisis. Daarnaast wordt goud wereldwijd erkend en geaccepteerd, wat het een betrouwbare investering maakt.

Zilver kopen biedt vergelijkbare voordelen. Hoewel zilver vaak als minder waardevol wordt beschouwd dan goud, speelt het een cruciale rol in verschillende industriële toepassingen.De vraag naar zilver blijft stijgen door zijn gebruik in technologieën zoals zonnepanelen en elektronische apparaten. Hierdoor heeft zilver niet alleen waarde als edelmetaal, maar ook als essentieel industrieel materiaal.

Handige tips voor het kopen van edelmetalen

Let op de zuiverheid

Bij het kopen van goud of zilver is het belangrijk om te letten op de zuiverheid van het metaal. Zuiverheid wordt meestal aangegeven in karaat voor goud en in procenten voor zilver. Investeren in hoogwaardig, puur metaal kan helpen om de waarde van je investering te behouden en zelfs te verhogen. Goud met een zuiverheid van 24 karaat (99,9%) en zilver met een zuiverheid van 99,9% zijn vaak de beste keuzes voor beleggers.

Het is ook nuttig om te weten dat sommige munten en baren afkomstig zijn van gerenommeerde smelters die LBMA-geaccrediteerd zijn. Dit geeft extra zekerheid over de kwaliteit en echtheid van de edelmetalen die je koopt. Bekende namen zoals Heimerle + Meule, Heraeus en Perth Mint bieden producten van hoge kwaliteit die wereldwijd erkend worden.

Koop bij betrouwbare verkopers

Het vinden van een betrouwbare verkoper is cruciaal bij het investeren in edelmetalen. Zoek naar bedrijven met goede recensies en een bewezen staat van dienst. Een betrouwbare verkoper biedt transparante prijzen die gebaseerd zijn op de actuele marktwaarde van goud en zilver. Goudpensioen bijvoorbeeld biedt nauwkeurige prijsinformatie en veilige betalingsopties, wat essentieel is voor een zorgeloze aankoopervaring.

Bovendien bieden betrouwbare verkopers vaak extra diensten zoals snelle levering en verzekerde verzending om ervoor te zorgen dat je aankoop veilig aankomt. Het hebben van een fysieke winkel, zoals Goudpensioen in Amsterdam, kan ook extra vertrouwen geven omdat je persoonlijk kunt langskomen om je aankoop te inspecteren.

Verschillende manieren om te investeren in goud

Er zijn verschillende manieren om te investeren in goud, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Een populaire manier is het kopen van fysieke goudstaven of munten. Deze kunnen veilig worden opgeslagen in een kluis of bij een gespecialiseerde opslagdienst. Fysiek goud biedt tastbare zekerheid en kan gemakkelijk worden verhandeld of verkocht wanneer dat nodig is.

Een andere optie is het investeren in goud-ETF’s (Exchange Traded Funds), die de prijs van goud volgen zonder dat je fysiek goud hoeft te bezitten. Dit kan handig zijn voor beleggers die snel willen handelen of geen zorgen willen hebben over opslag en verzekering. ETF’s bieden liquiditeit en kunnen eenvoudig via een effectenrekening worden gekocht en verkocht.

Tenslotte kunnen beleggers ook overwegen om aandelen te kopen in mijnbouwbedrijven die goud delven. Dit biedt potentieel hogere rendementen, maar brengt ook meer risico’s met zich mee omdat deze bedrijven afhankelijk zijn van succesvolle mijnbouwoperaties en marktprijzen.

Zo haal je het meeste uit je zilverinvesteringen

Zilver kan op diverse manieren worden gekocht, vergelijkbaar met goud. Fysieke zilveren munten en baren zijn populair onder beleggers vanwege hun tastbaarheid en directe eigendom. Zilveren munten zoals de Maple Leaf of American Eagle hebben niet alleen waarde door hun zilvergehalte, maar ook door hun status als wettig betaalmiddel.

Zilverbaren bieden vaak een voordeligere manier om grote hoeveelheden zilver te kopen omdat ze minder kosten per gram hebben vergeleken met munten. Dit maakt ze aantrekkelijk voor beleggers die puur geïnteresseerd zijn in de materiële waarde van zilver zonder extra premies die vaak aan munten verbonden zijn.

Net als bij goud kunnen beleggers ook kiezen voor zilver-ETF’s of aandelen in mijnbouwbedrijven die zilver produceren. Deze opties bieden flexibiliteit en vereisen geen fysieke opslag, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggers met beperkte opslagruimte of die liever niet omgaan met de logistiek van het opslaan van fysiek metaal.

Risico’s en valkuilen waar je op moet letten

Het investeren in edelmetalen brengt bepaalde risico’s met zich mee die niet over het hoofd gezien mogen worden. Een belangrijke overweging is de volatiliteit van de marktprijzen voor goud en zilver. Prijzen kunnen aanzienlijk fluctueren op korte termijn door speculatie, economische nieuwsberichten of veranderingen in vraag en aanbod.

Daarnaast is er altijd een risico verbonden aan het opslaan van fysieke edelmetalen. Beleggers moeten zorgen voor veilige opslagoplossingen zoals kluizen of gespecialiseerde opslagdiensten om verlies door diefstal of schade te voorkomen. Verzekering kan ook noodzakelijk zijn om volledige bescherming te garanderen.

Tenslotte moeten beleggers zich bewust zijn van mogelijke fraude of misleiding bij het kopen van edelmetalen. Koop altijd bij gerenommeerde verkopers en wees voorzichtig met deals die te mooi lijken om waar te zijn. Door goed onderzoek te doen en jezelf goed te informeren, kun je veelvoorkomende valkuilen vermijden en profiteren van de voordelen die investeren in edelmetalen biedt.

Drop Your Comment

Proudly powered byWordPress. Theme byWeblizar.