Tips bij scheiden
Ben je van plan om een scheiding aan te vragen? Dan is het slim om een checklist te maken met zaken waar je aan moet denken en waar je rekening mee moet houden. Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog niet zeker weet of jij en je partner wel uit elkaar gaan. In zo'n geval kun je gebruik maken van een mediator. Een mediator zal samen met jou en je partner naar een goede oplossing voor jullie probleem kijken. Ga je zoeken op internet, zorg er dan voor dat je je woonplaats of postcode toevoegt. Zo heb je websites als Trustoo.nl die je helpen met het vinden van de juiste mediator in jouw regio. Zoek bijvoorbeeld heel gericht naar een mediator in Amersfoort.
Organiseer je geldzaken
Waarschijnlijk is dit onderwerp een van de grootste zaken waar je tegenaan loopt. Geen paniek, want met deze lijst weet je waar je rekening mee moet houden. Ga eerst na wat er op financieel gebied is vastgelegd tussen jullie. Dit kan bijvoorbeeld in een samenlevingscontract staan. Verdien je minder dan je partner? Dan kun je recht hebben op partneralimentatie. Woon je enkel samen, dan is hier geen sprake van. Je kunt ook recht hebben op de helft van het pensioen van je partner. Dit geldt alleen voor de tijd dat jullie samen zijn geweest. Ook hier geldt dat dit bij alleen samenwonen niet van toepassing is. Bij een koopwoning zijn jullie in de meeste gevallen beiden verantwoordelijk voor de hypotheek. Neem contact op met de bank of je verzekeraar om afspraken te maken. Als laatste zul je moeten kijken naar je toeslagen. Geef in ieder geval bij de Belastingdienst aan dat jullie uit elkaar zijn.
Hoe vertel je een kind dat jullie gaan scheiden?
Kinderen hebben vaak meer door dan je denkt. Misschien vermoeden ze al dat het niet zo lekker gaat tussen jullie. Zorg voor een rustig moment om het nieuws aan je kind(eren) te vertellen. Geef ze alle ruimte om hun emoties te uiten en vertel welke gevolgen de scheiding heeft voor je kind(eren). Geef ook duidelijk aan dat de scheiding niet zijn/haar/hun schuld is. Het is verstandig om te vertellen over de scheiding in een begrijpelijke taal en dit op een rustige manier te doen. Zorg er na dit gesprek voor dat jullie ook in de komende dagen of weken nog eens met elkaar praten.
Met je partner maak je een ouderschapsplan. Hierin staan afspraken rond de zorg, opvoeding en hoe jullie de omgang regelen. Je legt in dit plan ook vast hoe jullie gaan communiceren met elkaar over belangrijke zaken zoals de keuze voor een school. Daarnaast komt er ook in te staan hoe de kosten voor de opvoeding worden geregeld.