Koelwagens: alles wat je moet weten
Misschien heb je weleens van koelwagens gehoord. Ook al denken veel mensen bij het woord aan een type aanhanger, is een koelwagen ook een (kleine) vrachtwagen of bakwagen die bederfelijke producten vervoert. Maar hoe houdt zo’n bakwagen koeling de producten daadwerkelijk koel? En wie maakt er zoal gebruik van koelwagens?
Wat is een koelwagen?
Zoals gezegd is een koelwagen een wagen die bederfelijke producten vervoerd. Bij bederfelijke producten kun je bijvoorbeeld denken aan etenswaren. Etenswaren moeten natuurlijk bij een gekoelde temperatuur bewaard worden, omdat ze – wanneer langer geëxposeerd aan warmere temperaturen – gevoelig zijn voor rotting. Denk maar eens aan dierlijke producten. Als je je eigen boodschappen een tijdje in de auto hebt liggen, kan dit natuurlijk geen kwaad. Maar grote en kleine bedrijven die hun producten uit het hele land halen en deze tevens moeten distribueren, moeten wel degelijk rekening houden met een dergelijk proces.
Niet alleen voedsel is gevoelig voor rotting. Sommige medicijnen mogen niet in te warme ruimtes worden bewaard. Maar ook sommige industriële, chemische stoffen moeten in een bepaalde temperatuur vervoerd worden. Een koelwagen biedt hierin de uitkomst. Diverse bedrijven, denk aan supermarkten en horeca ondernemingen, maar dus ook pharmaceutische of industriële bedrijven maken gebruik van koelwagens voor het vervoer van hun producten.
De werking van een koelwagen
Een koelwagen houdt zijn producten op dezelfde manier op temperatuur als een koelkast. De koeling wordt ingezet door middel van een koelmotor. Daarna is het voornamelijk belangrijk de ruimte koel te houden. Isolatie is hierbij het sleutelwoord: de vloer, wanden en het dak worden gevuld met isolerend materiaal. Zo wordt de temperatuur binnen niet beïnvloed door de warmte van buiten. De meeste koelwagens kunnen tot -20 koelen, maar er zijn ook koelwagens die tot -35 gaan. Wat de meeste mensen niet weten, is dat koelwagens ook kunnen verwarmen. Door dezelfde motor wordt dan in plaats van koelte, warmte de ruimte ingepompt. Dit is door het aangebrachte isolatiemateriaal natuurlijk makkelijk in de ruimte te houden!
Koelwagens komen in alle soorten en maten: er zijn gigantische vrachtwagens, maar ook lichtere voertuigen, zoals een koel bakwagen met laadklep beschikbaar. Zo kan elke ondernemer een koelwagen uitkiezen die het beste bij zijn of haar capaciteit past. Er bestaan ook koelwagens met meerdere laadruimtes, die dus in dezelfde lading verschillende types producten kunnen vervoeren. Deze kunnen elk op hun eigen temperatuur worden bewaard.