Heb jij al een magneet?

  • Hilbrand
  • Geen reacties

Heb jij een technisch -of verbouwingsprobleem waar je gewoonweg niet uitkomt? Vraag je je al heel lang af hoe je ervoor zorgt dat die schapjes aan elkaar blijven zitten, of hoe je nooit meer je sleutels in je tas kwijtraakt en je daar iets technisch voor kan vinden? Onderschat nooit de kracht van magneten! Magneten kopen is heel simpel (aanrader: de neodymium magneet van SAV webshop), maar hoe zorgt zo’n klein—soms groot—dingetje ervoor dat dingen aan andere dingen vast blijven zitten? En waar kan je magneten allemaal voor gebruiken? Lees gauw verder en laten we samen in de wondere wereld van magneten duiken. Voel je die aantrekkingskracht al? Tot de magneten, natuurlijk. 

 

Magnetisme 101 

 

Een magneet is een voorwerp met een elektrische lading. Je hebt twee soorten magneten: permanente magneten en elektromagneten. Bij elektromagneten moet de elektrische lading handmatig en met stroomkost worden aangezet, en bij permanente magneten gaat diezelfde lading nooit verloren. Twee magneten trekken elkaar aan, dit weten we; maar hoe werkt dat? Twee magneten oefenen kracht op elkaar uit. Gelijkgestelde dipolen zullen elkaar aantrekken, en tegengestelde dipolen zullen elkaar afstoten. De ‘pool’ van een magneet is een stuk oppervlak waar de lading het grootst is, wat dus de meeste aantrekkingskracht uitoefent. Naast andere magneten kunnen magneten ook ferromagnetische materialen zoals ijzer en stijl aantrekken en vasthouden. Een elektromagneet is vaak krachtiger dan een natuurlijk geladen magneet; simpelweg omdat deze grotere hoeveelheden elektriciteit in één keer kan en mag geleiden. 

 

Toepasbaar

 

Waar kun je magneten allemaal voor gebruiken? Het zal je verbazen hoe vaak magneten worden toegepast in de bouw. Kijk alleen al naar zeecontainers of oude auto’s; die worden allemaal opgetild met een gigantische elektromagneet. Maar meer gereedschappen en andere bouwtoepassingen zijn mogelijk. Als bouwvakker is het zeker goed om je te verdiepen in de mogelijkheden van de magneet… maar óók als iemand die op een andere manier bezig is met het maken van dingen. Een magneet is een handige manier om je sleutels in je tas te vinden, maar kan ook een LARP-zwaard bij elkaar houden en een jas sluiten. Je kan het zo gek niet bedenken en een magneet kan het oplossen. 

 

Magneten kopen is eigenlijk altijd een goed idee. Ze hebben altijd wel een toepassing, van koelkastmagneetjes tot enorme elektromagneten die hele auto’s optillen. Hoe verbetert een magneet jouw leven?   

Drop Your Comment

Proudly powered byWordPress. Theme byWeblizar.